domingo, 23 de julio de 2017

Educació ... Física ... Química?

El títol de l'article pot semblar un joc de paraules ... de què estem parlant exactament? De com eduquem als alumnes en Ciències? O bé de l'Educació Física ... i la Química?
Doncs una mica de les dos coses. El títol fa referència a la cooperació que durant els darrers cursos estem duent a terme a 1r BAT de l'INS de La Sénia entre les matèries de l'Educació Física i les Ciències, en concret la Física i la Química.
El treball conjunt s'estructura amb la nostra participació al projecte CMITE (Les Curses per Muntanya als Instituts de les Terres de l'Ebre) on aquestes matèries porten treballant des del curs 2012, primer al projecte CMCF (Les Curses per Muntanya a les Classes de Física) i després a l'esmentat CMITE a partir del 2015. A les pàgines d'aquests dos projectes es poden trobar molts exemples de la feina feta fins ara.


Durant aquest curs 2016-17, la tasca realitzada ha estat extensa i diversa, i es resumeix en els següents apartats.

Preparació de la Cursa dels Instituts i sortida "Salut i Cames"

Els/les alumnes de 1r BAT han estat preparant-se a les classes d'Educació Física per a poder participar a la 6a Cursa/Marxa per Muntanya dels Instituts. Cada alumne/a era l'encarregat/a de la seva pròpia planificació esportiva per arribar a la cursa en l'estat de forma adequat i poder completar-la.
A més, es va organitzar una sortida solidària conjunta per a donar suport al projecte "Salut i Cames", on un corredor de curses per muntanya recollia diners per combatre el càncer infantil.


El moviment i les forces quan correm

Dins de la matèria de Física de 1r BAT, els/les alumnes han pogut relacionar els continguts apresos a classe amb el seu propi moviment. Al primer trimestre, a partir de tracks GPS de les seves pròpies curses, van calcular i representar gràficament les posicions, altures, velocitats i acceleracions. Al segon trimestre, van estudiar les forces implicades en el córrer. Finalment, al tercer trimestre van enregistrar-se a ells mateixos en vídeo corrent per demostrar que el centre de masses d'un corredor segueix un moviment parabòlic. Aquest enllaç recull totes les activitats realitzades.


Bioquímica d'una cursa per muntanya

Aquesta activitat va ser la més transversal i cooperativa de totes, ja que incorporava un altre centre participant al CMITE, el Joaquim Bau de Tortosa, i un altra matèria, la Biologia.
L'objectiu era el d'estudiar les substàncies implicades en els processos metabòlics per obtindre energia quan correm, com son els sucres, les grasses i les proteïnes. Els/les alumnes de La Sénia ho feien a classe de Química i Educació Física, els de Tortosa a classe de Biologia, i finalment enregistraven vídeos d'un minut en cada cas. Un cop fet això, havien d'unir els vídeos per a obtindre un vídeo final de 3 minuts fet entre alumnes dels dos centres que descrigués aquestes substàncies des del punt de vista de cada matèria. La descripció i resultats de tota la feina feta es poden veure a la pàgina Twinspace del projecte CMITE.


6a Cursa/Marxa per Muntanya dels Instituts

El dijous 6 d'abril els/les alumnes de 1r BAT van prendre part a la cursa per muntanya del projecte. Després d'haver-se preparat a les classes d'Educació Física, i haver estudiat els aspectes biomecànics a les classes de Física i Química, podien experimentar en primera persona el que és una cursa/marxa per muntanya i, a més, fer-ho en companyia de poc menys de 200 alumnes que havien treballat també al CMITE.
La cursa es feia per primer cop a l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona, a la Serra de Godall. Es van preparar dos recorreguts, la cursa amb 8 km +400 m i la marxa de 4 km + 230 m. Al final es van premiar als/les millors corredors/es i també als/les millors alumnes de les activitats que s'havien fet a classe.

6a Cursa Marxa per Muntanya dels Instituts from Montsia Dron on Vimeo.

Intercanvi a Gènova

Seguint el lligam engegat el curs 2012-13 amb el Liceo Cristoforo Colombo de Gènova (Itàlia), els alumnes de 1r BAT de La Sénia van viatjar a aquesta ciutat italiana del 1-7 de maig per a conviure i treballar conjuntament amb alumnes d'aquell centre.
L'eix conductor seguia sent el mateix, l'esport i les ciències. Quin esport? Doncs les curses per muntanya un altra vegada. Els/les alumnes seniencs/ques van poder participar en una cursa conjuntament amb els/les seus companys/es italians/es. També van realitzar activitats a classe relacionades amb el moviment, a més de diverses visites per la ciutat genovesa.


Cursos d'estiu INEFC

Per finalitzar aquest curs, quina millor manera que presentar tota aquesta feina feta als Cursos d'Estiu de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC). Miquel Pinedo (Educació Física) i Florenci Sales (Física i Química) de l'INS La Sénia van realitzar una ponència sobre el projecte CMITE dins de la secció "Experiències amb èxit". El projecte es va voler presentar com un exemple d'interdisciplinarietat, és a dir, de com diverses matèries poden treballar conjuntament per a resoldre qüestions plantejades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario